zaterdag 31 januari 2009

The Sleepy Horses - The Golden Light EP

Met recht zou de EP The Golden Light van The Sleepy Horses, uit Athens, Georgia een van de beste gratis albums van 2008 genoemd worden. De band The Sleepy Horses is het verhicle van de van oorsprong Texaan Nic Goodson, een man met een verhaal overigens. The Sleepy Horses maakt fijne, lang uitgesponnen indiepop waarin de Texaanse woestijn nog hoorbaar is. De Texaanse Yo La Tengo worden ze ergens genoemd, of zoals R.E.M.'s Peter Buck (je ontkomt niet aan de schaduw die bekende stadgenoten over je muziek werpen, maar het kan ook positief werken) de muziek van The Sleepy Horses omschrijft: "grand and epic soundscapes". Met terugwerkende kracht had ik deze EP nog in mijn top tien van beste gratis albums van 2008 geplaatst, maar helaas te laat ontdekt. Het album is er niet minder mooi om.

The Sleepy Horses - The Golden Light EP
(Eigen beheer, 2008)

01. Echoes
02. When I Go
03. Sleep
04. NYC
05. Say It Out Loud
06. Lights
07. Golden Lights

>> Download <<

dinsdag 20 januari 2009

Paul K and the Weathermen - Maintain Radio Silence

De naam Paul K zegt je misschien nog vaag iets. Begin jaren negentig van de vorige eeuw, genoot de man (al dan niet samen met z'n Weathermen) een heuse cultstatus in ons land. Z'n albums The Big Nowhere, Killer In The Rain en Blues For Charlie Lucky kregen (in de avonduren) veel aandacht op, wat toen nog Hilversum 3 heette, bij de VARA en de VPRO. Paul Kopasz maakte furore met een geluid dat deed denken aan Townes VanZandt. De man mag dan in ons land uit de picture zijn, stil heeft hij na de twee eerder genoemde albums zeker niet gezeten en ook het meest recente Paul K album Maintain Radio Silence, vorig jaar verschenen is weer zeer de moeite van het beluisteren waard , misschien iets minder rauw dan de 's mans eerste platen, maar verder toch nog dik in orde èn gratis te downloaden, zoals bijna de hele back-catalogue van de beste man, ruim twintig albums, gratis en voor nop!

Paul K and the Weathermen - Maintain Radio Silence
(Eigen beheer, 2008)

01. Shennandoah
02. Generous Offer
03. Blues for Teddy Franklin
04. Invisible Man
05. Clown Shoes
06. Happy People
07. Run Through the Jungle
08. Teddy Franklin
09. A House Is Not a Motel
10. The Great Deceiver
11. No Difference
12. Summertime
13. Whiskey Queen
14. Maintain Radio Silence

>> Downoad <<

dinsdag 13 januari 2009

Ghoul - A Mouthfull Of Gold

Ghoul uit Sydney baarde eind vorig jaar enige opzien met de release van een EP A Mouthfull Of Gold, een kleine twintig minuten vol electro, funkpop. Muzikaal doet Ghoul op deze debuut EP denken aan de post-punk van The Rapture, maar ook een band als de Animal Collective mag hier genoemd worden. Vocaal daarentegen doet zanger Ivan Vizintin nogal eens denken aan Anthony Hegarty van The Johnsons. Al met al is A Mouthfull Of Gold een prima debuut-EP, van band die zeker en vast veel meer in z'n mars heeft en hopelijk kunnen we binnenkort meer nieuw werk tegemoet zien, wellicht dat we een volledig album van dit kwartet kunnen verwachten.

Ghoul - A Mouthfull Of Gold
(Oyvey!, 2008)

01. Xxplosiv
02. M-O-O-N
03. Serbian
04. Fuck Math
05. Corn Cob Dub / Jakob
06. Swimming Pool
07. Fertile Girls
08. A Mouthful of Gold
09. The Loon

>> Download <<